Anakart Nedir ? Ekran Kartı Nedir ? Ram Nedir ?
ANA KART NEDİR?
Bilgisayarın tüm parçaların iletişimini sağlayan ve bu parçaları bünyesinde barındıran sisteme ana kart denir. Bilgisayarın en önemli parçalarından biridir. Baskılı olan devre kartıdır. Kare formunda bir plaketten oluşmaktadır. Genişleme sağlayan kart slotları, devreleri, Ram yuvaları gibi birçok sistemi ana kartta bulunuyor.
Ana kartların hepsi aynı görevi görmektedir. Ana kart cihazlarda bulunan tüm donanımların ve bağlantıların birbiriyle iletişimini kuran ve koordineli bir şekilde çalışmasını sağlayan iskelet donanım ürünüdür. Aynı zamanda görüntü, ses ve veri sağlayan donanımları bilgisayara adapte ediyor. Böylelikle dış ortamla da ilişkiyi sağlıyor.
Ana Kart Nasıl Çalışır?
Bilgisayara takılan donanım ve işlevsel parçaların uyum içerisinde çalışmasını sağlayan donanım ana kattır. Bu nedenle ana kart bilgisayarın en önemli unsurlarındandır. Bilgisayarda bulunan entegre sistem sayesinde veri transferi yapılır. Buda ana kart sayesinde sağlanır. Bilgisayar gibi teknolojik ürünlerin çoğunda da aynı görevi görür. İşlemci üzerinde yer alan tüm verileri koordineli bir şekilde etkiler. Buda ana kartın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyar.
EKRAN KARTI NEDİR?
Bilgisayarların CPU’sunda işlenen tüm verileri monitöre iletmek için kullanılan aparata ekran kartı denir. Bilgisayarların olmazsa olmaz bileşenlerindendir. Ekran kartlarının çeşitli markaları vardır. Bu kartların üç temel özelliği bulunmaktadır. Bunlar; RAM, RAMDAC ve Video Çip’tir. Üç özellik sayesinde teknolojinin gelişimine bağlı şekilde performans gösterirler. Bunlardan herhangi birinin zarar görmesi birçok sıkıntıya neden olur.
Bilgisayar piksel sayesinde ekrandaki görüntüyü oluşturur. Ekran kartı sayısal veri yollarını analog veriye çevirmektedir. Bilgisayardaki her hangi bir işlemci yazılımı veya grafiksel görüntüyü ekran kartına iletir. Ardından bilgiler hesaplanır ve işlenir. Bu sistem ekran kartı sayesinde olur. Ekran kartının üzerinde bulunan dahili bellek hesaplanan bilgileri depolar. Sistem bu şekilde ilerlerken ön belleğe de depolama gerçekleşir. Son olarak da depolanan işlemler birleştirilir ve görünüm sağlanır.
Ekran Kartı Seçenekleri
Bilgisayar kullanım amaçları kişiden kişiye göre değişiyor. İş için kullanan, oyun için kullanan kişiler farklı model bilgisayar tercih edebiliyor. Bu nedenle ekran kartı farklı markalarda ve modelde olabiliyor. Ekran kartı farklı teknolojik özelliklere de sahiptir.
RAM NEDİR?
Bilgisayarların olmazsa olmazı olan Ram günümüzde sadece bilgisayarlarda değil neredeyse ekranı olan ve işlemcisi olan bütün teknolojik cihazlarda kullanılmaktadır. Tabletler Akıllı cep telefonları ve oyun konsollarında da kullanılan Ram bu cihazların işlemlerini daha hızlı yapmalarına da olanak sağlamaktadır. Cihazlarınızda kullandığınız Ram’leri uyumlu olduğu şekilde miktarını arttırabilir ve düşüre bilirsiniz. Yeterli miktarda kullanmadığınızda cihazlarınızda yavaşlamaya da sebep olabilir.
Random Access Memory kısaca Ram bilgisayarınızın veya telefonunuzun yapmak istediğiniz işlemleri düzgün bir biçimde yerine getirebilmesi için ihtiyaç duymuş olduğu bilgileri geçici olarak depolamaya yarayan bir bileşendir. Bilgisayarınızın ya da telefonunuzun kısa süreliğine ihtiyacı olduğu verileri depoladığı Ram ihtiyaç duyduğunda hızını arttırıp bu verileri çok hızlı bir şekilde okuyabilen bir bileşendir.
Ram Çeşitleri
Türkçesi rasgele erişilebilir dinamik bellek olan Ram belleklerin günümüzde teknolojinin gelişmesi ile beraber çeşitliliği de artmaktadır. RAM’lar ihtiyaca göre çeşitlilik gösterebilir ve bu çeşitlilik sahip olduğunuz cihazın ya da bilgisayarın işlemcisi ile orantılı olarak ilerler. Örnek olarak işlemciniz frekans olarak 2133 mhz lik bir ram frekansını destekliyor diyelim ve sizin elinizde daha düşük frekansa sahip bir ram var rami takmaya çalıştığınızda cihazınızın açılmadığını göreceksiniz. Bu yüzden Ram ve işlemciler doğru orantı da çalışırlar ve buna ana kart da dâhildir.